W u l g a r y z m

Temat: Biały ser, końcówka ważności, brak pomysłu!
Biały ser, końcówka ważności, brak pomysłu!
Mam kostke półtłustego twarogu, którego termin ważności upływa dzisiaj i
chciałabym wykorzystać go do obiadu. Ale:
- nie naleśniki - były wczoraj
- nie pierogi - przedsięwzięcie nie na moje siły
- nie na słodko - bo od rana sie objadam drożdżówkami.
Any ideas?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,23975279,23975279,Bialy_ser_koncowka_waznosci_brak_pomyslu_.html



Temat: Slodki farsz z sera do nalesnikow-pomożcie!!!!!
Pyszne słodkie nadzienie do nalesników w/g mojej babci (ale stosowane przez
rodzine do dziś )to biały twaróg najlepiej półtłusty, zółtko (lub 2 zółtka
zależy ile jest sera), cukier waniliowy, zwykły cukier jeśli komuś za mało
słodkie z samym waniliowym. I tyle. Jest pyszne, ale mozna dodać trochę
rodzynek i jest jeszcze pyszniejsze :-))
Smacznego
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,3883806,3883806,Slodki_farsz_z_sera_do_nalesnikow_pomozcie_.html


Temat: Nasze przepisy kulinarne
Witaminowe naleśniki - jarskie
Ciasto: 4 łyżki mleka
4 łyżki wody
2,5 czubatej łyżki mąki
jajo
1 łyżka oleju
sól, papryka sproszkowana

Wszystko zmiksować i usmażyć 4 naleśniki. (Oczywiście ciasto można zrobić wg
dowolnego wypróbowanego przepisu, byle nie było słodkie )

Farsz:
25 dag szpinaku (mrożony, rozdrobniony)
10 dag pieczarek
średnia cebula
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
mielona gałka muszkatołowa, słodka papryka, sól, biały pieprz
pomidor i natka pietruszki do dekoracji

Na rozgrzanym oleju poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobniutko
posiekany czosnek. Włożyć pieczarki, krótko przesmażyć. Dodać rozmrożony
szpinak, poddusić wszystko razem ok. 5 min. Doprawić. Można dodać jeszcze
posiekane jajko na twardo.

Naleśniki posmarować farszem, każdy złożyć. Podawać udekorowane ćwartkami
pomidora i natką pietruszki.

Dziewczyny, te naleśniki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Kiedyś bardzo
lubiłam na słodko - z twarogiem, brzoskwiniami, ananasami, orzechami... Teraz
na samą myśl o słodkim obiedzie robi mi się mdło. Ale wytrawne naleśniki też są
super
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33394,30412950,30412950,Nasze_przepisy_kulinarne.html


Temat: bardzo prosze o rade!, blagam!
moje typy:
śniadanie: twarożek z czosnkiem rozrobiony ze śmietaną lub serek wiejski, do
picia maślanka lub herbatka słaba, lub mleko, lub sok owocowy, możesz też jeść
jogurt - sam albo z muesli, możesz też wtryniać płatki wszelkiej maści z sokami
lub mlekiem lub jogurtem/kefirem
przekąski: jabłka, gruszki, pomarańcze, marchewka, pomidor pokrojony posypany
bazylią i białym pieprzem (rewelacja), a jak przyjdzie wiosna, to dopiero
będzie wybór - bo teraz bieda :)
obiad: naleśniki z różnościami (byle nie za słodkie), albo: spaghetti z sosem
pomidorowym i żółtym serkiem, albo: ryż z kawałkami kurczaka, albo: rosół z
makaronem, albo: ziemniaki z kotletem - czemu nie :), albo: kurczak w warzywach
(pierś pokrojona, do tego papryka, kukurydza, pomidory, czosnek - palce
lizać!), zawsze dużo surówek (ja najbardziej lubię prosta kiszoną kapustę i
kiszone ogórasy)
kolacja: coś lżejszego, najlepiej bez węglowodanów, czyli znowu trochę sera
żółtego, może twarogu, mięso (może jakaś wędlinka z pomidorem albo ogórkiem
posypana np oregano, tak ze 4-5 plastrów)
generalnie polecam jeść 5-6 razy dziennie, raczej niewielkie porcje, im później
tym mniejsze - lepiej się będziesz czuła i lepiej się śpi.
owoce i warzywa właściwie kiedy się chce, po jedną-dwie sztuki.
zdrówka życzę :)

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,10669,10708009,10708009,bardzo_prosze_o_rade_blagam_.html


Temat: Książka Kucharska
Farsz pieczarkowy:
1 kg pieczarek drobno pokrojonych podsmażyć na oleju z pestek winogron /polecam ten olej do smażenia bo nie ma zapachu/, posolić i popieprzyć pieprzem i gałką muszkatołową, dodać dwie duże łyżki gęstej śmietany, wymieszać. Zawinąć w naleśniki, posypać startym ostry serem, zapiec.
A naleśniki z farszem szpinakowym dobrze jest zalać sosem beszamelowym, położyć okruszki masła i też zapiec.
Jeśli chodzi o farsz mięsny, to prosty jest z białej, parzonej kiełbasy, rozdyźdanej widelcem i doprawionej na ostro. Te, przed zapekaniem, posypuję tartym oscypkiem.
Natomiast naleśniki ze słodkim farszem, np. z twarogu posypuję obficie tartą bułką i daję okruszki masła.
Każde naleśniki z farszem można zrobić wcześniej i zapiec tuż przed podaniem. Są lepsze niż z patelni.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,14722,45217262,45217262,Ksiazka_Kucharska.html


Temat: Artykuly spozywcze - zamienniki w Turcji
Kıranna dziekuje i spiesze doniesc, ze znalazlam krakersy juz jakis
czas temu ale nie odwiedzalam dlugo forum wiec nie przeczytalam
Twojego posta az do dzis . Kupilam Ulkera i sa swietne, sa tez
krakersy innych firm ale z tego co zdazylam sprobowac Ulker ma dosc
dobre produkty. Co do serka Labne to dla mnie on jest za slony, wiec
nie polecam do nadzienia na slodko. Ostatnio znalazlam bardzo dobry
ser jak nasz polski twarog ale nie pamietam nazwy wiem, ze byl
bardzo lajtowy tzn. mokry i prawie nieslony, rowniez kolor mial
sniezno bialy wiec wlasnie ten polecalabym do nalesnikow. Jak znow
wyczaje jego nazwe to napisze

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,35082,49460088,49460088,Artykuly_spozywcze_zamienniki_w_Turcji.html


Temat: Artykuly spozywcze - zamienniki w Turcji
amw77 napisała:

> Kıranna dziekuje i spiesze doniesc, ze znalazlam krakersy juz
jakis
> czas temu ale nie odwiedzalam dlugo forum wiec nie przeczytalam
> Twojego posta az do dzis . Kupilam Ulkera i sa swietne, sa tez
> krakersy innych firm ale z tego co zdazylam sprobowac Ulker ma
dosc
> dobre produkty. Co do serka Labne to dla mnie on jest za slony,
wiec
> nie polecam do nadzienia na slodko. Ostatnio znalazlam bardzo
dobry
> ser jak nasz polski twarog ale nie pamietam nazwy wiem, ze byl
> bardzo lajtowy tzn. mokry i prawie nieslony, rowniez kolor mial
> sniezno bialy wiec wlasnie ten polecalabym do nalesnikow. Jak znow
> wyczaje jego nazwe to napisze
-to napewno byl slynny bialy ser z polonezky tylko on przypomina
nasz polski-niestety w serniku pomimo 2 szklanek cukru przechodzil
lekko slony smaczek.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,35082,49460088,49460088,Artykuly_spozywcze_zamienniki_w_Turcji.html


Temat: co robicie w ciąży a czego nie wolno
Super watek! )dopisze sie, choc chyba juz oryginalnego nie wymysle:
- z pieczywa moge jesc tylko biale swieze bulki, chrupiacy bialy chleb,
ewentulanie bulki slodkie drozdzowki (organizm sie chyba tego domaga,bo nie
jadlam tego cale lata, wcinajac zdrowe ciemne pieczywo- teraz odrzut)
- ser plesniowy, mniam, mniam
- kawka rano z mleczkiem
- cola lub pepsi, koniecznie zimna i koniecznie z cytryna
- na obiad cos w stylu pierogow ruskich, nalesnikow, tostow...]
- owoce-wszytskie!
- komp. co namjmniej 8 h
- nie ruszam sie bo....mi sie nie chce i jest mi mdlo (wczesniej basen i
areobik!)
- od slonca nie uciekam, bo i trzeba go specjalnie szukac!
- nie moge patrzec na nabial- jogurty, sery, twarog....
- czekolada- w kazdej ilosci i postaci
- lody - j.w.

Generalnie, po ciazy bede wielkim obzartym sloniem. Ale obiecuje, ze jak wejde
w drugi trymestr i bede sie lepiej czula,to przeprosze sie z basenem i
ogranicze slodkosci.... )
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,13628372,13628372,co_robicie_w_ciazy_a_czego_nie_wolno.html


Temat: Już nie mam pomysłów na obiady!
Naleśniki z kapustą i sosem grzybowym.
Smaży się zwykłe naleśniki i zawija ugotowaną zwykłą kapuchę z grzybami. Zawija
się w ruloniki i podsmaża na patelni i to wszystko polewa sosem grzybowym z
paczki.

Rewelka

Naleśniki z białym serem i rodzynkami polane sosem waniliowym

Naleśniki smaży się z jednej strony i smaruje białym serkiem (twarogiem +
namoczone wcześniej rodzynki)zawija w paczuszki tą usmażoną stroną do środka i
układa na patelni i smaży(odgrzewa)
sos waniliowy 1 opakowanie śmietanki szczecinieckiej + 2 łyżki cukru i 1/2
torebki cukru waniliowego i wymieszać i polać gorące naleśniki

Pychotka
Pierś kurczak z brzoskwiniami.
Pireś kurczaka smażymy na oleju i dodajemy przyprawy do grilla (Kamis tylko nie
ziołowej a zwykłej)po usmażeniu otwieramy puchę brzoskwiń i podlewamy tym
sokiem z puchy i tak długo smażymy ąż kurok zrobi się brążowawo złotawy na
końcu wyciągamy kilka kawałków brzoskwini i poggrzewamy na patelni ( w całości)
podajemy np. jako przystawkę lub do ziemniaków ( na słodko)

Zawsze to robię na imprezach imieninkowych.

Pałki kurczak jak w KFC
pałki kurczaka nie udka! tylko pałki moczymy w cieście naleśnikowym a potem w
mocno solimy i pieprzymy lub dajemy papryki i to moczymy w płatkach owsianych
lekko rozbitych i takie pałki na gorący głęboki olej.

Pycha
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,9013822,9013822,Juz_nie_mam_pomyslow_na_obiady_.html


Temat: 3 latek co na śniadanie?
* 2 parówki + ew.kanapka z żółtym serkiem
* płatki kukurydziane(lub inne)z mlekiem
* płatki górskie z mlekiem
* jajko na miękko + 2 kanapki z serkiem(żółty, twaróg,almette itp)
* kasza manna z sokiem
* płatki ryżowe na mleku
* kanapki z masłem i wędlinką lub serkiem lub z dżemem
* jajecznica + kanpki(dodatki różnie)
* czasami kanapki z czekoladą(np.nutella)
* kluski lane na mleku
* naleśniki z różnymi dodatkami(najczęście z dżemem lub twarogiem)
* ser biały(twaróg) na słodko:z żółtkiem (jajko koniecznie wcześniej trzeba
wyparzyć, ja trzymam jakieś 10 sek. we wrzątku)+ śmietanka+ odrobina cukru
lub inaczej:ze szczypiorkiem, szynką pokrojoną w kostkę itp.
Jeżeli nie daje mleka w pastaci zupki to wtedy do picia kakałko.Czasami do
śniadania dodaję danonki.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,13559369,13559369,3_latek_co_na_sniadanie_.html


Temat: co z bialego sera?
Nie wdając się w terminologiczne dywagacje:

- zrób np. nadzienie do naleśników - na słodko albo pikantne. Jesli na słodko,
to z wanilią i z cukrem pudrem trzeba ser wymieszać, albo przemielić. Jeśli na
pikantno - wszelkie świeże zioła będą pomocne (np. tymianek, oregano) i
zeszklona na maśle i odrobinie białego wina posiekana cebulka;

- zrób mądrzyki (przepis z www.pesto.art.pl)

0,5 kg twarogu (może być zmielony, jak na sernik)
2 jajka
3/4 szklanki mąki
3 łyżki cukru
garść rodzynek
ew. skórka z 1/2 pomarańczy
cukier waniliowy
opakowanie śmietany
olej do smażenia (ew. masło)

1. Jeśli kupiliśmy twaróg zmielony, to możemy przejść od razu do punktu 2. W
innym przypadku musimy zmielić ser na gładką masę - można to zrobić za pomocą
maszynki do mielenia, albo odpowiedniego sprzętu do miksowania. Idealnie, jeśli
masa serowa ma konsystencję w miarę stałą, nie jest zbyt rzadka i "mokra",
można ją zagęścić dodając potem więcej mąki. Jeśli z kolei twaróg jest za
suchy, to możemy dodać trochę śmietany.
2. Połączyć masę serową z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, połową szklanki
mąki i bardzo dobrze wymieszać. Dodać rodzynki lub skórkę z pomarańczy
przygotowaną w następujący sposób: dobrze wyszorowaną skórkę kroimy na bardzo
drobne kawałeczki i smażymy przez kilka minut w niewielkiej ilości wody z
cukrem uważając żeby się nie przypaliła.
3. Z masy formujemy małe placuszki na stolnicy posypanej mąką (obtaczamy je w
mące) i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu - może być olej, albo masło.
Mądrzyki łatwo się przypalają, dlatego najlepiej smażyć krótko (około 1-2
minuty z każdej strony) na średnim ogniu. Podawać na gorąco ze śmietaną i
cukrem.

UWAGI:
- Jeśli masa serowa wyszła nam zbyt rzadka, aby dało się formować w rękach
placuszki i obtaczać je w mące, to możemy bezpośrednio wylewać je łyżką na
patelnię i smażyć.
- Warto spróbować też serniczki w wersji słonej, nie dodajemy cukru, rodzynków,
ani skórki pomarańczy, a jedynie lekko solimy masę przed smażeniem.
- Ambitniejsi mogą oddzielić żółtka od białek przed wrzuceniem jajek do masy
serowej. Żółtka dodajemy normalnie i ucieramy z pozostałymi składnikami,
natomiast białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie łączymy z masą przed
smażeniem, wówczas mądrzyki są bardziej pulchne.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,13076386,13076386,co_z_bialego_sera_.html


Temat: Jak przeżyć? Pomocy
Asiu, zycze Ci powodzenia w odkladaniu na samochod! z wlasnego
doswiadczenia moge powiedziec w tej sprawie tyle, ze mozna zyc za
nieduze pieniadze na przyzwoitym poziomie, jesc zdrowe i
zbilansowane posilki, tyle tylko, ze wymaga to planowania i sporej
pomyslowosci - podziele sie moimi pomyslami.
Zaopatrujemy sie na promocjach w "suche" produkty/typu sprawdzone
makarony, maka, platki owsiane/najtansze a dobre TKZ/ lub produkty
puszkowe-sloikowe/w zimie np.przecier pomidorowy, pyszna kapusta
kiszona z Lidla na soli morskiej i bialym winie - puszka prawie
kilogramowa tylko 2PLN - moja ulubiona i wiele by tu jeszcze
wymieniac. Jemy duzo soczewicy czerwonej i zielonej/b.dobre zrodlo
bialka, a nie jest ciezko strawna, rozne fasolki, groszki, czasem
laczone z miesem z indyka/podudzia..jemy nabial/twarog, maslanka,
kefiry, ale nie slodzone, a ser zolty - najczesciej Gouda Friko
kupowana w Almie, jaja i codziennie obowiazkowo duzo warzyw i
owocow..nalesniki nawet te slodkie robie na mace razowej mieszanej z
biala, kiedys jeszcze pieklam chleb i robilam domowy jogurt.. Moj
Maz uprawia b.intensywnie sport, jezdzi na zawody i mimo, ze to
tylko hobby, nie zawod, osiaga calkiem dobre rezultaty - jest jeden
z powodow, dla ktorego bardzo powaznie podchodzimy oboje do kwestii
zywienia i sporo sie doszkalalismy. i to, co moge powiedziec - mozna
sie zywic dobrze za naprawde niewielka kwote. Mysle, ze na upartego
moglabym/a nie mamy ogrodka, niestety...wykarmic nas zdrowo za 12PLN
na dzien. Nawet kiedys zrobilam sobie przykladowy jadlospis "na
bide" Co prawda nie jest to 50PLN na tydzien, ale jesli czesc z
tych wydatkow to koszt jarzyn, to kto wie..? Nie mowie, ze sie nie
da, bo tego jeszcze nie sprawdzilam.. Pozdrawiam!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20012,85369733,85369733,Jak_przezyc_Pomocy.html


Temat: Letnie desery:)
Sos słodki
50 dag swiezych moreli wrzucić na wrzątek na 1 min, obrać,
zmiksować. ¾ szkl. białego wina podgrzać z imbirem i sokiem cytr.
Dodać na 5 min. Owoce, posłodzić, wlać kieliszek rumu. Do gofrów,
naleśników, budyniu.

Sałatka z borówkami
1 kisc białych winogron, 20 dag sliwek, 15 dag borowek
amerykańskich, 1 gruszka, 5 dag migdałów, kieliszek wina
musującego ; 100 ml śmietanki do polania.

Sałatka z borówkami
40 dag mrożonych śliwek, 15 dag cukru, kieliszek rumu, 5 dag
siekanychorzechów, pomarańcza, jabłko, ¾ szkl. śmietanki.

Sałatka w arbuzie
Arbuz – wycięty w ząbki, kulki z miąższu, 30 dag ciemnych winogron,
3 renklody ; 3 łyżki cukru zagotowane z ½ szkl. wody, kieliszek
rumu ; listki mięty lub melisy.

Sałatka z gruszek
5 gruszek, 5 łyzek soku lub galaretki z czerwonych porzeczek, 2
łyżki cukru, łyzeczka konfitury z róży, łyzka soku z cytryny.

Deser z truskawkami i pistacjami
50 dag twarogu utrzeć z 3/8 szkl. cukru i 2 łyzkami likieru
amaretto, dodać 300 ml śmietany kremówki ubitej z 3/8 szkl. cukru,
20 dag truskawek pokrojonych, 10 dag posiekanych orzeszków
pistacjowych i rozpuszczoną 1 łyżką żelatyny. Wyłożyć miskę folią,
potem 20 dag truskawek w plasterkach, wyłożyć masę, pozostawić do
zastygnięcia. Wyjąć z miski, ozdobić czekoladą i pudrem.

Deser z wiśniami
6 białek ubić z 18 dag cukru i cukrem waniliowym, dodać 6 żółtek i
18 dag mąki. Ciasto wyłożyć do dużej i małej tortownicy i upiec dwa
placki ok. 8 min. w 200C.
50 dag homo zmiksować z 10 dag cukru pudru i sokiem z cytryny, do 60
ml gorącego kompotu z wiśni wsypać galaretkę wiśniową. Połączyć
ostudzone razem. Dodać ¾ słoika wiśni bez pestek. Dużym płatem
ciasta wyłożyć miskę, nałożyć masę, przykryć małym płatem, zostawić
do zastygnięcia. Wyjąć z miski. Ozdobić gwiazdkami wyciętymi z
ciasta i bitą smietana.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,48129,66153186,66153186,Letnie_desery_.html